Pałki z kurczaka z tym owocem smakują rewelacyjnie. Robię je ekspresowo i wstawiam do pieca

Dodano:
Pałki z kurczaka ze śliwkami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Pałki to bardzo lubiana część kurczaka. Latem można je przygotować z dodatkiem sezonowych dodatków. Ja postawiłam na pyszne owoce i był to strzał w dziesiątkę. To danie obiadowe znikło u mnie w mgnieniu oka.

Mięso kurczaka ma delikatny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Lubi towarzystwo różnych warzyw, owoców, ziół i przypraw. Połączenie kurczaka z owocami nie jest u nas dość popularne, jednak naprawdę warto go spróbować. Ja piekąc przyprawione pałki z kurczaka, wykorzystałam połówki śliwek. Dodały one mięsu niepowtarzalnego smaku, a w połączeniu z sokami z pieczenia, powstał pyszny sos.

Jakie śliwki pasują do kurczaka?

Śliwki to mięsiste owoce odznaczające się słodko-winnym smakiem. To dlatego idealnie pasują one do mięs, również tego drobiowego z kurczaka. Tak naprawdę do pieczonych pałek z kurczaka można dodać każde śliwki. Mogą to być odmiany wcześniejsze albo późniejsze. Ważne by były dobrze dojrzałe i aromatyczne, ale przy okazji też jędrne. Zbyt miękkie owoce szybko rozpadną się w czasie pieczenia i zamienią w nieapetyczną pulpę.

Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone ze śliwkami?

Przygotowanie pałek z kurczaka z dodatkiem śliwek jest bardzo proste. Mięso trzeba tylko odpowiednio przyprawić, ułożyć w brytfannie i obłożyć połówkami śliwek. Potrawę najlepiej piec pod przykryciem, bo wtedy mięso się nie wysuszy, tylko będzie miękkie i soczyste.

Przepis: Pałki z kurczaka ze śliwkami

Pałki z kurczaka pieczone z dodatkiem połówek śliwek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mielony cynamon
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 500 g śliwek
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą, pieprzem, papryką i odrobiną cynamonu. Skrop olejem, całość wymieszaj, wstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Pieczenie mięsaPałki z kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obłóż połówkami śliwek i świeżymi ziołami, posyp wiórkami masła. Przykryj, piecz ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pałki z kurczaka pieczone ze śliwkami?

Jak dla mnie kurczak w słodkiej wersji, a taką są pałki kurczaka pieczone ze śliwkami, najlepiej smakują podane z ryżem. Najlepiej, gdy jest on ugotowany na sypko i polany pysznym sosem z pieczenia. Oczywiście, jeśli ktoś woli ziemniaki, też może je podać. Choć od gotowanych lepsze tu z pewnością będą ziemniaki pieczone. Dopełnieniem tego dania powinna być lekka surówka np. z kapusty i marchewki albo sałata z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...